ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης

Το νέο σήμα ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για τις ηλεκτρικές συσκευές ισχύει γενικά σε όλη την Ευρώπη από το 1. Μάρτιος 2021, αλλά για φωτιστικά μόνο από το 1. Σεπτέμβριος 2021. Μέχρι το 1. Μάρτιος 2023, και οι δύο ετικέτες θα υπάρχουν παράλληλα. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές κάνουν τη μετάβαση νωρίτερα. Απαντάμε στις πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη νέα ενεργειακή ετικέτα και δείχνουμε τι αλλάζει - και τι παραμένει το ίδιο.


Γιατί υπάρχει νέα ενεργειακή ετικέτα;

Οι ηλεκτρικές συσκευές, τα φώτα και οι πηγές φωτός έχουν γίνει όλο και πιο ενεργειακά αποδοτικές κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, όλες οι συσκευές θεωρούνταν αποδοτικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης Α+, Α++ ή Α+++, οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους. Η νέα ενεργειακή ετικέτα από το 2021 θα καταστήσει τις διαφορές και πάλι πιο διαφανείς για τους καταναλωτές. Όλες οι συσκευές επαναξιολογούνται για το σκοπό αυτό.

Διαφορά από την παλιά ενεργειακή ετικέτα

Ποια είναι η διαφορά από την παλιά ενεργειακή ετικέτα;

Οι κλάσεις A+, A++ και A+++ (οι κλάσεις plus) δεν θα υπάρχουν πλέον με τη νέα ετικέτα από το 2021, αλλά μόνο οι κλάσεις A έως G. Η κλάση Α έχει αρχικά παραμείνει κενή, προκειμένου να επισημανθούν στο μέλλον ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και οι πιο αποδοτικοί λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα έχουν λάβει κλάσεις ενεργειακής απόδοσης Β και Γ. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον πηγές φωτός LED που επιτυγχάνουν ενεργειακή απόδοση κλάσης Α. Με φωτεινή απόδοση περίπου 200 lm/W, είναι περίπου δύο φορές πιο αποδοτικοί από έναν καλό "κανονικό" λαμπτήρα LED.

Επιπλέον, υπάρχει τώρα ένας κωδικός QR που καλεί περαιτέρω πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων EPREL. Η εγγραφή είναι δεσμευτική για τους κατασκευαστές.

Σύγκριση ενεργειακής ετικέτας: Έτσι μοιάζει η νέα ενεργειακή ετικέτα

Ενεργειακή ετικέτα

Η παλιά ετικέτα απόδοσης

  1. Παλαιά κατηγορία ενεργειακής απόδοσης
  2. Κιλοβατώρες ανά 1.000 ώρες χρήσης
Ενεργειακή ετικέτα

Η νέα ετικέτα αποδοτικότητας

  1. Επαναϋπολογισμένη κλάση ενεργειακής απόδοσης
  2. Κιλοβατώρες ανά 1.000 ώρες χρήσης
  3. Κωδικός QR για την ανάκτηση δεδομένων απόδοσης από τη βάση δεδομένων EPREL

Ενεργειακή ετικέτα 2021:

Μπορώ να συγκρίνω τις παλιές και τις νέες ενεργειακές κλάσεις;

Η κλάση απόδοσης καθορίζεται εκ νέου για κάθε φως με τη χρήση νέων διαδικασιών δοκιμής. Ως εκ τούτου, οι παλαιές και οι νέες ενεργειακές κατηγορίες είναι ελάχιστα συγκρίσιμες. Για παράδειγμα, η εξωτερική μονάδα τροφοδοσίας προστίθεται στην κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που μειώνει τη συνολική απόδοση.

Επιπλέον, η ενεργειακή κλάση Α παρέμεινε αρχικά κενή με τη μετάβαση στη νέα ενεργειακή ετικέτα - μόνο οι φωτεινές πηγές τελευταίας γενιάς πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της ενεργειακής κλάσης Α.


Είναι τα φώτα λιγότερο αποδοτικά με τη νέα ενεργειακή ετικέτα;

Όχι, εξακολουθούν να είναι ενεργειακά αποδοτικοί. Η νέα ετικέτα απόδοσης έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο αυστηρή όσον αφορά τις διαδικασίες δοκιμής και με προοπτική για το μέλλον. Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, τα αποδοτικά προϊόντα σύμφωνα με την παλιά ενεργειακή ετικέτα είναι εξίσου αποδοτικά και μετά την αλλαγή.


Ποιες συσκευές λαμβάνουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ;

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν παλαιά ετικέτα ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ έχουν επίσης νέα ετικέτα. Εκτός από τα φώτα και τους λαμπτήρες, περιλαμβάνονται τηλεοράσεις και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήρια και ψυγεία.


ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ: Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση

Τι είναι το A+++ τώρα;

Δεν υπάρχει πλέον Α;

Η παλιά ενεργειακή ετικέτα για τα φώτα θα πάψει να υπάρχει από την 1η Σεπτεμβρίου;

Γιατί το προϊόν μου δεν έχει ενεργειακή ετικέτα;